Diabetes

Diabetes mellitus (soms ook suikerziekte genoemd) is een aandoening die verschijnt wanneer het lichaam glucose (of suikers) niet kan verwerken. Glucose is de grootse bron van energie voor de cellen. De hoeveelheid glucose wordt gecontroleerd door het hormoon insuline, aangemaakt door de pancreas. Deze insuline zorgt ervoor dat glucose kan worden opgenomen.

Bij diabetes type 1 worden de cellen die insuline produceren aangevallen door lichaamseigen cellen, het gaat hier dus om een auto-immuunziekte. Hierdoor gaat het suikergehalte stijgen in het bloed en leiden tot- in eerste instantie- veel plassen, veel dorst en gewichtsverlies. Hoge suikergehaltes in het bloed zijn schadelijk voor het lichaam en kunnen uiteindelijk leiden tot aandoeningen van bloedvaten, zenuwen, nieren en ogen. Tijdige opsporing, goede opvolging en strikte behandeling zijn uitermate belangrijk om deze aandoeningen te voorkomen. Type 1 diabetespatiënten moeten levenslang elke dag insuline spuiten, en moeten 24u per dag hun suikerspiegel in het oog houden.

De oorzaak van type 1 diabetes is nog altijd niet gekend. Het begint met aanleg voor diabetes type 1, ook al is er bvb. nog geen diabetes in de familie. Vervolgens raakt het afweersysteem uit evenwicht, waardoor het de cellen aanvalt die insuline maken. Veel meer weten we nog niet en er wordt veel onderzoek naar gedaan. Meer informatie vindt u ook op de site van de diabetesliga.

Bij type 2 diabeten is de gevoeligheid voor insuline verstoord, dit wordt vaak geassocieërd met overgewicht, leeftijd en een tekort aan lichaamsbeweging. Een gezondere levensstijl en aangepast dieet brengen hier al veel op. 

Diabetes type 1 en type 2 zijn dus 2 verschillende aandoeningen met andere oorzaken en een totaal ander aanpak! 

Even wat misopvattingen over type 1 diabetes rechtzetten:

  • Je krijgt diabetes type 1 niet door te veel suiker te eten;
  • Het wordt niet beter en gaat niet weg door ouder te worden;
  • Je hebt type 1 diabetes niet een beetje of veel, maar altijd helemaal;
  • Type 1 en type 2 zijn niet hetzelfde, er is een ander oorzaak en een andere aanpak nodig;
  • Minder suiker eten lost het niet allemaal op; in bijna alles van voeding zitten koolhydraten en daardoor heeft ook bijna alles een invloed op de suikerspiegel: niet alleen toegevoegde suikers maar ook bvb. fruit, pasta, brood, rijst, bloem, yoghurt, melk. Ook andere factoren kunnen een grote rol spelen, zoals ziek zijn, hormonen, beweging, weersomstandigheden, stress, verliefdheid.

 

Klara moet cola drinken omdat ze een hypo heeft tijdens het skateboarden in het park: